DEN HAAG – “Het Nederlandse geld voor Caribisch Nederland moet efficiënter uitgegeven worden. Nu gaat er teveel geld naar onderzoeken en ambtenaren en komt te weinig terecht bij de bevolking”, aldus Chris Johnson, gedeputeerde op Saba tijdens de eerste dag van de Caribisch Nederland-week in Den Haag.

Chris Johnson over Caribisch Nederland-week (Bijdrage: Jamila Baaziz)


Johnson wil de Nederlandse bewindslieden en politici proberen te overtuigen om het geld voor Caribisch Nederland anders te besteden. “De Nederlandse burger en politici hebben het gevoel dat er veel geld naar de eilanden gaat, maar voor de bevolking blijft daarvan niet zoveel over als mensen denken. De bureaucratie kan veel minder op kleine eilanden.” Hij noemt als voorbeeld de vele onderzoeken, naar bijvoorbeeld de arbeidsmarkt, de waarde van de natuur en allerlei haalbaarheidsstudies. “Laatst belde onderzoeksbureau Curconsult me zelfs om te vragen hoe het met me ging.”

Twee maten
Inzet van deze week voor Johnson is ook om aandacht te vragen voor de twee maten waarmee Nederland soms lijkt te meten voor de eilanden. “De AOV-uitkering op de eilanden ligt onder de armoedegrens, daar is een verschil met de uitkering in Nederland en bij ons. Maar als er bezuinigd moet worden, moeten wij wel gewoon op hetzelfde niveau mee bezuinigen.” Hij begrijpt dat er soms verschillen moeten zijn, maar vindt wel dat dan ook consequent gekeken moet worden naar de afwijkende situatie op de eilanden.

Status
Saba worstelt volgens Johnson nog steeds met de vraag wat hun status is in het Koninkrijk. “We zitten nog steeds in onzekerheid. Niemand weet het antwoord op die vraag”, aldus Johnson. Hij maakt zich zorgen over de toekomst van zijn eiland. Hij hoopt dat Nederland in 2015 de evaluatie van de staatkundige verandering serieus zal nemen, zodat er wetten aangepast kunnen worden die in de praktijk niet werken. “Wij voelen ons nu niet vrij op ons eigen eiland, hebben geen gevoel van controle.”

Samenwerking
De delegaties van Saba, Sint Eustatius en Bonaire trekken deze week volgens Johnson goed samen op om zoveel mogelijk resultaat te bereiken in Nederland. “Natuurlijk denken we niet overal hetzelfde over, maar we respecteren elkaar. Als de een wil lobbyen voor iets gaan de anderen dat niet tegenwerken. We werken beter samen als team en we hebben grotendeels hetzelfde doel voor ogen.”

door: Jamila Baaziz