Nederland moet zijn handen van Sint Maarten aftrekken als de regering van het eiland er niet in slaagt orde op zaken te stellen. Dat zei SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak zondag in een reactie op huiszoekingen op Sint Maarten na verdenkingen van corruptie.

Van Raak wil dat Nederland afstand neemt van Sint Maarten door geen contracten met het eiland meer te sluiten, geen schulden te saneren en de hulp terug te schroeven. In zijn ogen is verzuimd om in oktober 2010, toen Sint Maarten een autonoom land binnen het Koninkrijk werd, sluitende afspraken maken over goed bestuur. Daardoor is Nederland daarvoor nog steeds verantwoordelijk.

Aanleiding voor de invallen zijn berichten over Statenlid Patrick Illidge die gefilmd is terwijl hij geld ontvangt van een bordeelhouder op Sint Maarten. Van Raak stelt dat de maffia de regering van Sint Maarten nu in zijn greep heeft. Illidge heeft inmiddels aangegeven dat hij zich bij het Openbaar Ministerie gaat melden. Hij is terug op Sint Maarten.