Het onderzoek naar het beruchte Zambezi-dossier wordt met de dag concreter. In het onderzoek over de vermeende corruptie van UPB-politici Ramonsito Booi en Burney El Hage zijn twee mensen verhoord op Curaçao.


Booi en huidige UPB-gedeputeerde El Hage zijn eind februari op Bonaire verhoord door de Rijksrecherche. Deze week zijn op Curaçao twee nieuwe personen verhoord, één van hen is een oud-lid van het College financieel toezicht (Cft). Hij was een financieel adviseur van Booi.

De zaak tegen de twee UPB-politici is ruim drie jaar geleden begonnen toen justitie huiszoekingen deed bij de twee verdachten en later ook bij het oud-lid van het Cft. De Zambezi-zaak speelt zich af op Bonaire, waarbij onder andere vermeende transacties en beleggingen in onroerend goedprojecten worden onderzocht. Booi wordt valsheid in geschrifte ten laste gelegd in het dossier Sunset Beach Hotel.

Het Zambezi-onderzoek is gestart na het uitbrengen van een ‘zwartboek’ door Fundashon Bon Gobernashon (Stichting Behoorlijk Bestuur). De stichting had veel bewijzen verzameld over corruptie onder lokale politici op Bonaire. Het Openbaar Ministerie en de Rijksrecherche begon een grootscheeps onderzoek over fraude, steekpenningen en witwaspraktijken. Na een sepot van de zaak in eerste aanleg en vervolgens aanvechting door de Stichting Goed Bestuur, werd de zaak weer hervat, waardoor er sinds eind vorig jaar naar aanvullende onderzoeksresultaten wordt gezocht om eventueel tot vervolging over te gaan.

Door: Belkis Osepa