De criminaliteitscijfers over 2012 voor Caribisch Nederland tonen aan dat het aantal vermogensdelicten op Bonaire sterk is gedaald. Dat maakte het politiekorps Caribisch Nederland bekend.

Onder vermogensdelicten vallen onder andere woning- en bedrijfsinbraken, diefstallen en diefstallen van motorrijtuigen. Het aantal daalde van 1.412 in 2011 naar 931 in 2012.  Korpschef Jan Rooijakker gaf aan dat de cijfers niet helemaal betrouwbaar zijn. “We moeten rekening houden dat er mensen zijn die geen aangifte doen, want ze zeggen dat hun zaak toch niet opgelost wordt.”

Rooijakker is bezorgd over het toenemende aantal  verkeersongevallen op Bonaire. Het aantal is gestegen van 812 (2011) naar 962 (2012). Vier mensen zijn  vorig jaar gestorven naar aanleiding van een verkeersongeval.  Het jaar daarvoor overleden twee personen door een verkeersongeval.

Rooijakkers: “In 2011 was het aantal inbraken en diefstallen verontrustend.  Dit had ook te maken met het feit dat het aantal personeel laag was. Nu hebben we meer capaciteit en vindt er meer effectieve patrouille plaats. We hebben meer politie en meer politieauto’s, waardoor wij snel bij een verkeersongeluk zijn.”

Ook het aantal geweldsdelicten daalde: 277 in 2011 naar 236 in 2012.Het aantal gevallen van mishandeling steeg van 69 naar 83 en ook het aantal delicten waarbij minderjarigen betrokken waren, steeg van 28 naar 43.

Door: Belkis Osepa