Sheidon Berkel (links) ontvangt een cadeautje van waarnemend gouverneur Kenneth Lopes. (Foto: The Daily Herald / Althea Merkman)

St. Eustatius verwelkomde deze week zijn vierduizendste inwoner: de achtjarige Sheidon Berkel. Sheidon werd in St. Maarten geboren, maar verhuisde naar Statia om bij zijn vader en oma te komen wonen.


De jonge Sheidon werd ingeschreven bij de Burgerlijke Stand, waar officieel werd vastgesteld dat hij de vierduizendste inwoner van het eiland was. Hij werd in het zonnetje gezet tijdens een korte bijeenkomst in het Gouverneurshuis. Waarnemend gouverneur Kenneth Lopes overhandigde Sheidon een cadeautje names het eilandsbestuur.

Het inwonertal van St. Eustatius is de laatste jaren flink toegenomen. Op 1 januari 2012 telde Statia 3,600 inwoners volgens tellingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2010 was dat nog 2.886.

Hoofd van de afdeling Burgerlijke Stand, Ricardo Tjie-A-Loi, kon desgevraagd geen oorzaak noemen voor de recente bevolkingstoename. Het is wel zeker dat het niet om een recordaantal inwoners gaat. Tegen het einde van de achtttiende eeuw, toen Statia een belangrijke stapelplaats was voor de handel tussen het Amerikaanse continent en Europa, telde het eiland naar schatting 10.000 inwoners.

Door: John van Kerkhof