De Nederlandse minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem heeft staatssecretaris Hans Weekers de opdracht gegeven alle vergaderingen met de minister van Financiën van St. Maarten, Roland Tuitt, af te zeggen als hij blijft weigeren de in St. Maarten geheven omzetbelasting af te schaffen voor goederen die naar Saba en St. Eustatius gaan. Die belasting maakt het leven van de Sabanen en Statianen veel duurder omdat ze ondertussen ook een nieuwe soort van omzetbelasting moeten betalen op het eigen eiland, de ABB.


De koopkracht op St. Eustatius, Saba en Bonaire was al fors gedaald sedert de ontvlechting van de Nederlandse Antillen op 10-10-10. De invoering van de dollar heeft het leven er duurder gemaakt en belasting betalen is in de nieuwe status onontkoombaar geworden voor de inwoners.

Een van de belastingen die de burgers sterk in hun portemonnee voelen, is de Algemene Bestedingsbelasting (ABB). Die wordt op de meeste goederen geheven en is hoger dan de omzetbelasting die voor 10-10-10 geheven werd. De ABB is zo hoog omdat andere belastingen zoals winstbelasting zijn opgeheven. De bedoeling van het nieuwe belastingstelsel is om meer indirecte belastingen in te voeren zodat er niet teveel bureaucratie ontstaat.

Over het nieuwe belastingstelsel is veel te doen geweest. Tijdens het ‘Caribisch Nederland overleg’ (CNO) van maart vorig jaar liep de Caribische delegatie het ministerie van Financiën uit, omdat de ambtenaren de belastingopbrengsten van Nederland op de eilanden niet konden laten zien.

De relatie verbeterde tijdens het CNO van oktober vorig jaar. Staatssecretaris Frans Weekers kwam de eilanden tegemoet met een verlichtende maatregel: de lijst van goederen waarvoor geen ABB hoeft te worden betaald werd aanzienlijk vergroot. Hiermee zijn de eerste levensbehoeften op de eilanden goedkoper geworden. Ook werd afgesproken dat de vastgoedbelasting en benzine accijns omlaag zouden gaan. Dit gunstige akkoord was mogelijk omdat de vastgoedbelasting 5 miljoen euro meer zou gaan opleveren dan geraamd.

De koopkracht is door deze overeenkomst gestegen, maar nog niet genoeg. St. Maarten blijft belasting heffen op goederen bestemd voor Saba en Statia. Om goedkoper aan spullen te komen, importeren steeds meer Statianen en Sabanen rechtstreeks uit de Verenigde Staten en bedrijven die goederen aan de eilanden leveren via St. Maarten vinden manieren om deze omzetbelasting te ontlopen.

Donderdag reageert Tuitt in de Daily Herald op het dreigement van Dijsselbloem: “Nederland heeft een tweede omzetbelasting ingevoerd. Waarom wil je dat iemand die al belasting betaald nog eens jouw belasting erbij laten betalen? Dat is toch niet logisch!”

Wat voor Roland Tuitt niet logisch is, is het voor Koos Sneek, gedeputeerde van financiën van St. Eustatius wel: “Minister Tuitt gaat eraan voorbij dat we voor 10-10-10 in hetzelfde Antilliaanse belastingsysteem zaten.

Koos Sneek

Koos Sneek

Nu is voor ons St. Maarten buitenland geworden en de oude omzetbelasting is er een die nu in het buitenland wordt geheven. Internationale afspraken zeggen dat een land geen belasting heft bij ingezetenen van andere landen. Wij hebben geen tweede belasting gecreëerd, maar ons gedeelte van de vroegere omzetbelasting vervangen door ABB. Wij vragen alleen maar dat St. Maarten geen belasting heft op goederen die naar Statia en Saba worden uitgevoerd.”

Door: Annemieke Kusters