Erg veel verandering op korte termijn in de politieke situatie van Venezuela naar aanleiding van het overlijden van president Hugo Chavez wordt niet verwacht door de Venezolanen op Curaçao, maar ze denken wel dat hun overleden president een onsterfelijke status heeft bereikt.


Fruit en groentenbarkjes - Foto: Natasja Gibbs

Fruit- en groentenbarkjes - Foto: Natasja Gibbs

Noch de Chavez-aanhangers noch de Venezolanen die het Chavez-beleid in hun land zijn ontvlucht verwachten een drastische verandering op politiek gebied tenzij de oppositie een agressievere campagne gaat voeren.

Chavez’ onsterfelijkheid
Bij de Venezolaanse fruitbarkjes in het centrum van Willemstad heerst een enigszins opgelaten sfeer. Er wordt veel gepraat over mogelijke scenario’s, maar het scenario dat vooral wordt verwacht is dat de partij van Chavez juist meer stemmen zal gaan krijgen doordat van Chavez een martelaar wordt gemaakt.

Ook Rodrigo, die uit angst voor mogelijke represailles liever niet met zijn achternaam in de media verschijnt, deelt die verwachting. “De regering was al bezig met de voorbereiding voor de campagne van Chavez zonder Chavez. Ze kwamen niet voor niets met de slogan  ‘I am Chavez’. Een beetje eng ben ik van mening, maar het is duidelijk dat ze hem onsterfelijk aan het maken waren voor zijn dood.”

Held of schurk
“Chavez heeft veel veranderd voor Venezuela vooral voor de mensen die het niet breed hebben”, vertelt Jose Hernandez. Zelf vaart hij om de twee maanden naar Curaçao om fruit te verkopen op de markt om zo zijn familie in Venezuela te steunen. “Door Chavez hebben de zwakkere in de maatschappij ook een kans en een dak boven hun hoofd gekregen en kunnen mijn kinderen ook gaan studeren.”

Volgens Rodrigo zit de realiteit anders: “Chavez en zijn partijleden zijn juist degene die rijker en machtiger zijn geworden. De arme mensen hebben ze juist afhankelijk gemaakt door hen subsidies en steun te geven zonder zelfstandigheid. Intussen heeft Chavez de hele private sector kapot gemaakt waardoor duizenden bedrijven hun deuren hebben moeten sluiten. Iedereen die daar iets tegen had werd de mond op brute wijze gesnoerd. Dat kan nooit gezond zijn voor een land.

Spannende tijden
Ondanks de verwachte populariteit van Chavez door zijn overlijden vinden de Venezolanen op Curaçao dat de strijd nog niet is gestreden. “Nu Chavez er niet meer is heeft de partij aan charisma verloren. Het zal dus afhangen van de campagne die zijn partij gaat voeren en de manier waarop zijn opvolger de ideologie levend kan houden”, aldus Hernandez. Volgens Rodrigo is het belangrijker dat er eerlijke verkiezingen komen en dat de oppositie agressiever campagne gaat voeren.

Stilte bij het consulaat
Bij het consulaat van Venezuela op Scharloo zegt een woordvoerder dat er geen verklaring wordt gegeven. Ook zal er geen persbericht uitgaan, noch is er sprake van een condoleanceregister. Waarom er niets wordt ondernomen weet de woordvoerder niet. “Ik heb opdracht gekregen om nergens een verklaring te geven. Het enige dat we hebben georganiseerd is een herdenkingsdienst in de kerk van Pietermaai vanavond. Wellicht dat daar wel een condoleancemoment wordt georganiseerd voor de mensen die daarin geïnteresseerd zijn.”

Door: Natasja Gibbs