Dit weekend verdronk een visser aan de noordkust van Curaçao toen een golf hem van de rotsen sleurde. Drie maanden geleden, in december, liet een 31-jarige surfer daar het leven. Volgens ervaren surfers op het eiland mag het gevaar van de zee aan de noordkust niet worden onderschat.

Playa Kanoa

Playa Kanoa - Foto: Elisa Koek

De ruwe zee schrikt de een af terwijl een ander enthousiast op een surfboard of in een bootje springt. Surfers, vissers, zelfs zwemmers wagen zich regelmatig in het woeste water, bijvoorbeeld bij Playa Kanoa.

“Veel mensen hebben geen enkel besef van de kracht van de zee”, vertelt de 36-jarige Charlie Balentina. Vanaf zijn zestiende jaar heeft hij de golven van Curaçao leren kennen op een surfboard. Vooral de baai bij Kanoa heeft hij goed onder de knie. “De zee heeft de macht en dat vergeten veel mensen. De visser die dit weekend overleed, maakte een fout die ik vaak zie bij vissers. Ze worden door de vis aan de haak naar de rand van de rotsen gelokt en realiseren zich niet hoe krachtig en hoog de golven opspatten.”

Kennis en informatie
Surfers die zich wagen aan de baai bij Kanoa weten volgens Balentina meestal goed wat ze doen. “Een echte surfer kent de zee, de richting van de stroming, de windrichting en de grootte van de baai door te kijken naar de golven. Als je hier allemaal rekening mee houdt, kun je inschatten hoe gevaarlijk de zee op dat moment is. De jongeman die in december overleed, heeft waarschijnlijk een inschattingsfout gemaakt.”

Balentina denkt dat met geven van informatie ongelukken kunnen worden voorkomen. “Er zou bijvoorbeeld een bord geplaatst kunnen worden met daarop een waarschuwing en uitleg over de stroming. Surfers en zwemmers kunnen daar hun voordeel mee doen. Vissers moeten gewoon goed opletten en de opslaande golven in de gaten houden.”

Gebedje
Ook Tico Christiaan, nu 32 maar al van kleins af aan op het water te vinden, is zich bewust van de gevaren. “Er is altijd een risico”, vertelt de surfer. “Ik sla bij wijze van spreken elke keer een kruisje voor ik het water op ga, want ik realiseer me dat de zee onverslaanbaar is. Zo lang je dat beseft, kom je al een heel eind.” Zelf heeft hij geleerd hoe met de stroming om te gaan door jarenlang op zee te zijn of het water in de gaten te houden. “Het belangrijkste is dat je rustig blijft en niet in paniek raakt. Vooral niet in gevaarlijke situaties.”

Wetgeving
De Kustwacht Caribisch Gebied is getraind om met calamiteiten op zee om te gaan en moest ook dit weekend uitrukken voor het ongeval bij Kanoa. “De kustwacht, maar ook de brandweer en de politie aan de kant, helpen regelmatig een handje”, vertelt woordvoerder Roderick Gouverneur. “Wij zijn getraind om zulke situaties op te lossen, maar helaas komen we soms te laat.”

De Meteorologische Dienst laat regelmatig een waarschuwing uitgaan wanneer er hoge golven kunnen zijn. “Kleine opvarenden, zoals surfers en vissersbootjes, worden dan aangeraden uit het water te blijven”, vertelt Gouverneur. “Maar mensen gaan toch het water in, ook al staat er een onstuimige zee. Er is geen wetgeving die verbiedt op bepaalde plekken te zwemmen. Dit is ook niet aan ons, maar aan het Land Curaçao om daarover na te denken en misschien regels uit te vaardigen. Voorlopig zwemt, surft en vist iedereen overal op eigen risico.”

Door: Elisa Koek