Het ondersteuningsvaartuig van de Koninklijke Marine in het Caribisch gebied, Hr.Ms. Pelikaan, gaat de bevolking van Saba helpen door een bulkvoorraad water te leveren aan het eiland.

Hr.Ms. Pelikaan (Foto: Archief Koninklijke Marine)

Saba heeft te kampen met een ernstig tekort aan drinkwater na een lange periode van droogte en een defecte waterfabriek. Met name overheidsinstellingen zoals scholen, het medisch centrum en het  bejaardentehuis dreigen door hun watervoorraad heen  te raken.

Rijksvertegenwoordiger Wilbert Stolte heeft het verzoek tot militaire bijstand ingediend bij de Commandant Zeemacht in het Caribisch gebied.

Dit is de tweede keer dat Hr.Ms. Pelikaan zal worden ingezet vanwege een dreigend tekort aan water. In augustus 2009 bracht het schip 60.000 liter water naar Saba. In januari 2010 leverde de Pelikaan water en hulpgoederen aan het door een aardbeving getroffen Haïti. Het ondersteuningsvaartuig kan maximaal 70.000 liter water verplaatsen en enkele duizenden liters water per uur zelf aanmaken.

Het schip en haar bemanning vertrekken op dinsdag 5 maart en naar verwachting meert de Pelikaan donderdag 7 maart aan in de haven van Saba. Het betreft vooralsnog een eenmalige levering.

Door: John van Kerkhof