Helmin Wiels, leider van de grootste Curaçaose partij Pueblo Soberano maakt zich niet druk over de mededeling van PVV-Tweede Kamerlid Sietse Fritsma dat die partij niet meedoet aan het Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO) dat deze week in Den Haag begint.

Volgens Wiels is het niet meer dan ‘aandachttrekkerij’ van de PVV. ‘Het heeft geen enkele consequentie voor de vergadering. Die gaat gewoon door’, zei Wiels zondagavond tegen Curaçaose media.

De PVV is boos omdat Wiels vorig jaar hardop zou hebben gezegd dat hij lijkenzakken voorziet voor de makamba’s (Nederlanders). Het kabinet zag geen reden om Wiels buiten het overleg te houden. PVV-Kamerlid Sietse Fritsma weigert echter aan tafel te zitten met ‘een man die Nederlanders kennelijk dood wil hebben. Wiels heeft het Nederlandse volk zwaar bedreigd met zijn racistische en gruwelijke oproep tot geweld.’

Komende dinsdag tot en met vrijdag overleggen de parlementen van Nederland, Curaçao, Aruba en Sint Maarten met elkaar in Den Haag. Fritsma: ‘Dat Wiels nu als delegatielid van Curaçao in het land van de makamba’s zoete broodjes komt bakken, maakt van het IPKO een schertsvertoning waar geen enkele Nederlander aan mee zou moeten doen.’

Ook Peter van Dijk, PVV-woordvoerder Koninkrijksrelaties in de Eerste Kamer, boycot het overleg. Het overleg vindt in principe twee keer per jaar plaats: het is niet duidelijk of de PVV de volgende editie ook gaat boycotten.

In 2008 zorgde de PVV voor ophef tijdens eenzelfde overleg op Sint Maarten. De Sint Maartense delegatie verliet toen het overleg omdat PVV’er Hero Brinkman geen excuses wilde maken voor beledigende uitspraken die hij over de eilanden had gedaan. In 2009 werd Brinkman uit de delegatie gezet tijdens het overleg op Aruba.

bron: ANP