De ambtenarenvakbonden op Curaçao hebben opgeroepen maandagochtend massaal het werk neer te leggen uit protest tegen de verhoging van de AOV-leeftijd naar 65 jaar en de plannen van de regering om hun secundaire arbeidsvoorwaarden aan te passen.

“Als alle leden meedoen moet Curaçao het maandagochtend met ruim 4.000 werknemers minder stellen. De meeste van onze leden hebben in ieder geval al toegezegd mee te doen en dat zijn er ruim 1.000”, aldus Darius Plantijn, leider van de onderwijsvakbond SITEK. 

Geen rechtszaak maar wel actie
Afgelopen week kondigden de bonden nog aan dat ze van plan waren een rechtszaak aan te spannen tegen de regering en dat ze zich alleen nog maar over de strategie moesten beraden. Aan het einde van de week bleek algauw na vergaderingen met hun advocaat, Mirto Murray, dat ze van het plan waren afgestapt. Nu lijkt actievoeren de enige oplossing.

“We vinden het heel erg dat het zo ver moet komen, maar de schuld daarvan ligt toch echt bij de regering”, aldus Plantijn. “De ministers hebben zich niet aan de afspraak gehouden om met ons in overleg te gaan voordat ze maatregelen invoeren.”

Angst voor korting op arbeidsvoorwaarden
Volgens Plantijn zitten de bonden niet alleen met de verhoging van de AOV-leeftijd in hun maag, maar vooral met de plannen van de overheid om ook op de secundaire arbeidsvoorwaarden van de ambtenaren te bezuinigen.

“Dat betekent dat we kunnen fluiten naar de beloofde salaris-indexeringen, vakantiedagen en andere vergoedingen. Dat is echt onacceptabel als je bedenkt dat het onderwijs al te lijden heeft onder de bezuinigingen, we kunnen amper toiletpapier betalen. Bovendien zijn er afspraken en beloften gemaakt die zeker tot 2015 geldig zijn.”  Hoeveel scholen maandag hun deuren niet kunnen openen door het wegblijven van docenten is nog onbekend. “De overheid moet die voorlichting voor haar rekening nemen”, aldus Plantijn.

Door: Natasja Gibbs