De overheidsvakbonden op Curaçao pikken het besluit van de Staten niet om de pensioenleeftijd naar 65 jaar te verhogen. Vanmiddag overleggen ze met hun advocaat over de mogelijkheden om het akkoord aan te vechten.

Gisteren werd het besluit door de Staten met achttien stemmen voor en twee tegen aangenomen. De regering zegt dat het hard nodig is vanwege het nijpende tekort in het pensioenfonds en de recentelijke bezuinigingsaanwijzing die het eiland van Nederland heeft gekregen. De bonden eisen echter dat er een overgangsperiode moet komen van minimaal vijf jaar, voordat de wijziging van de pensioenleeftijd in werking treedt. 

‘Onbeschoft besluit’
ABVO-vakbondslid Gregory Wilson noemt het besluit van de Staten ‘onbeschoft.’ “Er is met de vorige regering Schotte afgesproken dat de vakbonden zouden worden betrokken bij de dialoog over dit soort beslissingen. Maar deze regering heeft daar lak aan en wil niet eens een overleg tussen ons en de partijleiders laten plaatsvinden. We krijgen dus geen mogelijkheid om mee te praten zoals osn wel was beloofd.”

Tripartiet overleg
Vorig jaar augustus kwamen de vakbonden met de toenmalige regering overeen dat er meer inspraak voor de bonden zou komen op de voorstellen voor de introductie van een basisverzekering ziektekosten en een aanpassing van de pensioenleeftijd. In datzelfde document beloofde de overheid dat ze de vakbonden op een ‘open, structurele, intensieve en transparante manier zouden informeren over de programma’s en projecten die ze voor het land in gedachten hebben.’ “Met deze resolutie is helemaal niets gedaan door de interim-regering en dat is waar de schoen wringt bij ons”, aldus Wilson.

Kansen voor de rechter
De vakbonden schatten hun kansen hoog in in de strijd tegen het besluit van de Staten, maar Calmes wacht liever eerst het gesprek vanmiddag af met advocaat Mirtho Murray voordat hij zich tot een prognose laat verleiden. “We gaan niet alleen onze kansen bespreken, maar ook een strategie. Hoe dan ook zijn we nog lang niet uitgespeeld.” Na de vergadering geeft de vakbond rond 15.00 uur Curaçaose tijd een persconferentie.

Door: Natasja Gibbs