Door gebrek aan geld kan de Papiamentstalige havo/vwo school op Curaçao in augustus de deuren niet openen voor scholieren die er zouden willen studeren. De Fundashon Skol Humanista na Papiamentu (FSHP) kreeg vorige week van minister Rubina Bitorina te horen, dat er geen fondsen zijn voor de nieuwe school.

De stichting FSHP heeft al een Papiamentstalige basisschool en een vsbo-opleiding. In december 2011 tekende de stichting een akkoord met de toenmalige minister Lionel Jansen van onderwijs. De stichting kreeg al eerder een licentie voor een eigen havo-opleiding. Er werd een commissie van experts ingesteld om het plan voor de nieuwe school uit te werken.

Gebrek aan geld
“We hebben sinds vorig jaar januari een gedetailleerd uitgewerkt plan ingediend bij de regering”, zegt voorzitter Ronnie Lauffer van FSHP, die deel uitmaakte van de commissie van experts. “We hebben verschillende scenario’s belicht en ingediend bij de regering, samen met een complete begroting. Alle voorgaande ministers van Onderwijs hebben ons gezegd dat de school in augustus 2013 kon beginnen. Nu gaat het niet door gebrek aan geld.”

Minister Rubina Bitorina van Onderwijs moest nota bene op de Dag van de Moedertaal het slechte nieuws brengen aan de stichting. Bitorina betreurt het dat de FSHP nu pas te horen kreeg dat er geen geld is. “Vanaf oktober vorig jaar werd bekend dat het project voor een havo/vwo in het Papiaments de financiële toetsing niet heeft doorstaan. Het ministerie van Financiën heeft een negatief advies gegeven. Dat betekent dat de overheid de school nu niet kan financieren.”

Bitorina zegt niet te weten of de voorgaande regeringen stappen hebben ondernomen om het project van de grond te krijgen. “Ik weet dat dit project een lang traject heeft moeten afleggen. Maar door de aanwijzing moet het, net als alle andere projecten, een financiële toetsing ondergaan.”

Beleidsplan
Na het slechte nieuws heeft Bitorina de FSHP voorgesteld om samen een beleidsplan te maken dat door de raad van ministers bekrachtigd moet worden in een besluit. Zodra de gelegenheid zich voordoet en er geld is, kan de stichting het project voor een Papiamentstalige havo/vwo weer voorleggen aan de regering zodat het doorgang kan vinden.

Bitorina stelt dat de scholieren die de wens hadden om de havo/vwo komend schooljaar in het Papiaments te volgen, helaas een andere havo/vwo -school op het eiland moeten gaan zoeken en dat ze het voortgezet onderwijs in het Nederlands moeten afronden.

De FSHP gaat intern bekijken wat de stichting zelf kan doen wat financiën betreft, zegt Lauffer. “Je ziet het. We kunnen niet altijd rekenen op de regering. We moeten zelf kijken of we fondsen kunnen krijgen.”

Door: Belkis Osepa