De inspectie van de Volksgezondheid op Curaçao heeft voor de komende twee maanden een stop gezet op alle maagverkleiningsoperaties op het eiland.

De aanleiding voor dit verbod is het recentelijk overlijden van een jonge patiënt aan een maagverkleiningsoperatie zonder dat het desbetreffende ziekenhuis of de chirurg daar melding van heeft gemaakt. Ook zegt inspecteur Jan Huurman ‘dat er aanwijzingen zijn dat deze misstand te maken heeft met eerder ontdekte fraude door specialisten.’ 

Grootschalige fraude
Anderhalve week geleden ontdekte de inspectie een fraudegeval, waarbij een niet uitgevoerde behandeling bij de zorgverzekeraar werd gedeclareerd. Daarbij had de patiënt de behandeling contant moeten betalen. De inspectie zegt aanwijzingen te hebben dat meer Curaçaose specialisten op deze manier frauderen.

Fraude met maagverkleiningen
“De verzekering vergoedt niet in alle gevallen een maagverkleining, waardoor er mogelijk door specialisten een andere ingreep wordt opgegeven bij de verzekering”, aldus Huurman. Om de zaak tot op de bodem uit te zoeken heeft de inspecteur aan alle ziekenhuizen om gegevens gevraagd.

Onderzoek
De komende twee maanden zal de inspectie gebruiken om de fraude te onderzoeken. Ook komt er een overleg tussen de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en de inspectie. Ook die is gevraagd om gegevens te verstrekken zodat die kunnen worden vergeleken met die van de ziekenhuizen.

Door: Natasja Gibbs