“Als de Tweede Kamer de subsidie van 600.000 Euro terug wil hebben, dan moet ze maar aankloppen bij de Inspectie en het Ministerie van Gezondheid op Curacao”, dat stelt Jacob Gelt Dekker in reactie op de terugvordering die Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester deze maand voorstelde.

De luxe afkick kliniek op Westpunt sloot in januari haar deuren nadat ze twee maanden daarvoor een behandelverbod had gekregen van de Curaçaose Inspecteur voor de Gezondheidszorg, Jan Huurman.

Foto: Jellinek Retreat

Bouwmeester opperde daarop in de Tweede Kamer om de subsidie van 600.000 Euro, die de kliniek in 2010 had gekregen, terug te vorderen. Gelt Dekker peinst er echter niet over en wijst de Curaçaose overheid als schuldige aan. Hij heeft zelfs al plannen geuit om de verantwoordelijke instanties, indien nodig, voor de rechter te slepen.

Niet de juiste papieren
In november 2012 constateerde de Inspectie voor de Gezondheidszorg dat de psychologen en psychiaters van de kliniek niet over de juiste vergunningen beschikten om in de kliniek als behandelend arts te mogen werken. De kliniek kreeg toen een verbod om nieuwe behandelingen aan te gaan tot de papieren in orde zouden zijn.

Onvermogen ministerie
Volgens de directie en Gelt Dekker beschikte het personeel wel over de nodige diploma’s, maar was het juist de overheid die niet in staat was de diploma’s op tijd te viseren. “Dat het Ministerie van Gezondheid na twee en een half jaar nog steeds niet in staat is een diploma te viseren is grove nalatigheid en wanbeleid”, aldus Gelt Dekker. “Het is dus niet meer dan logisch dat zij voor de kosten van de noodgedwongen sluiting moeten opdraaien.”

Door: Natasja Gibbs