Bonaire, St. Eustatius en Saba (BES) moeten kunnen aangeven wat ze voor ogen hebben, als zij over verandering van hun status als bijzondere gemeente van Nederland willen praten, stelt Rijksvertegenwoordiger Wilbert Stolte. “Als je bijvoorbeeld over onafhankelijkheid wil discussiëren, horen daar allerlei consequenties bij.”

Belkis Osepa spreekt met Rijksvertegenwoordiger Wilbert Stolte over status BES


De BES-eilanden willen dat een mogelijke verandering van de huidige status als bijzondere gemeente van Nederland op de agenda komt te staan bij de evaluatie in 2015. Nu al zijn er oproepen voor het houden van een constitutioneel referendum vóór die grote evaluatie van de staatkundige verhoudingen. Zowel op Bonaire als op Statia gaat een petitie rond  om de bestuurscolleges te bewegen een referendum te houden.

Agenda
Ondanks de oproepen in Caribisch Nederland voor het herzien van de status, zei minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties dat hij in 2015 ‘de huidige koers wil finetunen en niet wil afkoersen op nieuwe ingrijpende wijzigingen’.  De Rijksvertegenwoordiger kan niet aangeven wat dat finetunen precies inhoudt en of bespreking van de status van Caribisch Nederland wel op de agenda komt te staan van de evaluatie in 2015. Dit punt zal besproken worden met de bestuurscolleges en eilandsraden tijdens de komende BES-week in maart.

Stolte wil niet vooruitlopen op de vraag of het Rijk zal instemmen met een verzoek om te praten over verandering van de status van de eilanden. “De komende tijd zullen de afspraken over de evaluatie besproken worden. Het hangt af van wat de bestuurcolleges willen.”

Onafhankelijkheid
Hij benadrukt wel dat de eilanden zich bewust moeten zijn van de gevolgen die een veranderde status met zich brengt. De gevolgen zullen groot zijn op allerlei gebieden, zoals onderwijs of op financieel-economisch gebied. “Ook economisch moeten de eilanden kunnen aangeven wat ze willen. Het is heel makkelijk te roepen onafhankelijkheid te willen. Iedereen heeft recht op onafhankelijkheid, dat zal niemand bestrijden. Maar als je daarover wil discussiëren, horen er allerlei consequenties bij. Dat je geen geld van Nederland meer krijgt of dat je de Nederlandse paspoort kwijtraakt.”

Stolte stelt voor dat gesprekken over de constitutionele relatie met Nederland plaatsvinden op basis van de resultaten van de grote evaluatie van de staatkundige verhoudingen in 2015.

Door: Belkis Osepa