Er komt op St. Maarten een lijst van vluchten die aan gezamenlijke Franse en Nederlandse grenscontrole op beide luchthavens van het eiland zullen worden onderworpen.

Directeur Immigratie en Naturalisatie Udo Aron

Udo Aron, Directeur Immigratie en Naturalisatie van St. Maarten

Er was een verschil van interpretatie ontstaan over het Frans-Nederlandse verdrag dat de grenscontrole regelt voor personen die het eiland via de luchthavens binnenkomen.  Aan de Nederlandse kant wordt een meer ontspannen visumregeling gehanteerd. Het Franse deel is een ultraperifere regio van de Europese Unie en gebruikt de strenge Europese visumlijst. Dit laatste heeft geleid tot controverse.

Andrew Dick praat met Udo Aron, directeur Immigratie en Naturalisatie op St. Maarten over de gemeenschappelijke grenscontroles


Het eiland bestaat uit het Nederlandse autonome land Sint Maarten en de Franse gemeenschap Saint Martin. De luchthavens op het eiland zijn ‘Prinses Juliana International Airport’ aan de Nederlandse kant en ‘L’Espérance’ luchthaven aan de Franse kant. Het verdrag waarvan sprake werd al in 1994 ondertekend in Parijs, en is opgesteld in zowel een Frans en Nederlands origineel.

Dat verdrag maakt het mogelijk gezamenlijke grenscontroles uit te voeren op beide luchthavens van Sint Maarten. Het bepaalt ook dat om toegelaten te worden tot Saint Martin de reiziger dient te beschikken over een visum voor zowel de Nederlandse als de Franse kant.

Zo komt het dat reizigers met een paspoort uit dertien landen van het Caribisch gebied geen visum nodig hebben als ze landen op Princess Juliana Airport, maar wel op L’Espérance.

Frankrijk heeft nu ingestemd de visumplicht te beperken tot vier landen uit de regio: Dominica, Jamaica, Guyana en Suriname. Er wordt overigens onderhandeld om ook Suriname te schrappen van de lijst.

De commissie die aan de slag gaat met gemeenschappelijke regelgeving en protocol voor de gezamenlijke controles, is afgelopen vrijdag voor het eerst samengekomen. Voorlopig wordt er enkel op de luchthavens gecontroleerd en nog niet in de havens van het eiland.

Door: Andrew Dick