De Sint Maartense studenten Ryan Geerlings, Carla Vlaun en hun begeleider Garrick Richardson nemen in Rotterdam deel aan het Erasmian European Youth Parliament (EEYP). Het is de eerste keer dat er studenten van buiten Europa meedoen.

Reportage Sint Maartense studenten op EEYP (bijdrage: Jamila Baaziz)

Tijdens het EEYP denken jongeren van 15 tot 18 jaar uit tien Europese landen na over oplossingen voor allerlei Europese grootstedelijke problemen en presenteren die vrijdag 22 februari aan Europarlementariër Wim van de Camp.

Compromissen

foto: Jamila Baaziz

Ryan Geerlings en Carla Vlaun hebben veel geleerd tijdens de week: ‘Je leert dat mensen uit verschillende landen anders kijken naar problemen en oplossingen, maar dat je samen wel uitkomt als je compromissen sluit.’

Hoewel Sint Maarten geen grote steden heeft zoals in Europese landen, kunnen de studenten zeker iets bijdragen aan het gesprek. Vlaun: ‘Onze schoolboeken gingen over stedelijke problemen en bovendien kunnen wij iets toevoegen, omdat wij op Sint Maarten de effecten merken van bijvoorbeeld de manier waarop in Europa met het milieu wordt omgegaan.’

Carla Vlaun over EEYP (bijdrage: Jamila Baaziz)

Het programma-onderdeel ‘Meet the boss’, waar de jongeren topmensen uit het bedrijfsleven ontmoeten, is een van de favoriete onderdelen van Geerlings: ‘We hebben de topman van KPMG ontmoet. Door hem realiseer ik me hoe het is in het bedrijfsleven. Dingen veranderen niet zo snel, die hebben tijd nodig.’

Ryan Geerlings over EEYP (bijdrage: Jamila Baaziz)

Jongeren kunnen het verschil maken, denkt Geerlings: ‘Ouderen hebben een andere visie dan jongeren. Ouderen zitten soms tot hun nek in de politiek. Jongeren kijken met een frisse blik  en beginnen bij de simpele dingen om naar een oplossing toe te werken.’

Garrick Richardson over EEYP (bijdrage: Jamila Baaziz)

Richardson kijkt als begeleider vanaf een afstandje naar de vorderingen van de studenten. Ook voor hem is de deelname van Sint Maarten belangrijk: ‘Je verbreid je kennis over Europa en je hebt een Europees paspoort. De jongeren leren van elkaar omdat ze uit verschillende landen komen. Maar ze zijn bereid om van elkaar te leren.’

door: Jamila Baaziz