Foto: Today / Hilbert Haar

Het Openbaar Ministerie en utiliteitsbedrijf Gebe in Sint Maarten hebben de jacht geopend op elektriciteitsdieven.


Werden vorige week reeds twee eigenaren van een supermarkt ter verantwoording geroepen op de rechtbank, gisteren stonden zes nieuwe verdachten terecht, onder wie de eigenaar van een kledingzaak en een echtpaar waarvan de man werkt als krantendistributeur en de vrouw als straatverkoopster van de lokale dagbladen. In sommige gevallen herstelden de verdachten de elektriciteitsverbinding met hun huis nadat Gebe de meter wegens wanbetaling had weggehaald.

De winkelier en de eigenaren van de supermarkt maakten gebruik van de diensten van een voormalige Gebe-werknemer die tegen een vergoeding van ongeveer 150 dollar de meters manipuleerde waardoor de elektriciteitsrekening drastisch omlaag ging.

De rechtbank veroordeelde de verdachten tot voorwaardelijke gevangenisstraffen variërend van een tot zeven maanden. Als bijzondere voorwaarde legde de rechtbank dienstverlening op van 20 tot 120 uur. De schade voor Gebe bedraagt van deze zes verdachten alleen tenminste 15.500 dollar. De supermarkt-eigenaren zijn nog niet veroordeeld, maar zijn inmiddels wel begonnen hun onrechtmatig verkregen voordeel,begroot op 20.000 dollar, aan Gebe terug te betalen.

Het vonnis voor deze zaak komt volgende week woensdag. Tegen de verdachten – twee broers – is een voorwaardelijke celstraf geëist van 1 jaar en 180 en 240 uur dienstverlening. Het is niet bekend wanneer de voormalige Gebe-werknemer voor de rechter moet verschijnen.

Door: Hilbert Haar