Door de subsidie die St. Maarten verplicht is te verstrekken voor stroomvoorziening aan Saba en Statia is de elektriciteitsprijs voor de eigen bevolking onaanvaardbaar hoog geworden. Dat zegt Gracita Arrindell, MP van de United Peoples Party in het St. Maartense parlement. Ze wil dat Nederland de energievoorziening op Saba en Statia zelf subsidieert, nu het gemeenten van Nederland zijn. Ze zei ook dat de dialoog met Nederland hierover stroperig verloopt en was verzand in bureaucratie.

Andrew Dick spreekt met Gracita Arrindell over de hoge stroomprijs


Arrindell deed haar uitspraak naar aanleiding van een presentatie in het St. Maartense parlement door minister van Energie William Marlin en het bestuur van nutsbedrijf GEBE over de stand van zaken van het bedrijf en de energievoorziening op het eiland.

Gracita Arrindell

Gracita Arrindell

Er was in het parlement om uitleg gevraagd over de hoge energieprijzen door de parlementsleden Richardson, Illidge en Laville.

Arrindell zei dat met de hoge kosten voor energie de minder bedeelde eilandbewoners op een punt waren aangekomen dat ze moesten kiezen tussen het betalen van de elektriciteitsrekening of eten. Dat was voor haar onaanvaardbaar. Ze wil dat door het stoppen met subsidiëren van Saba en Statia de prijs voor stroom weer op een acceptabel niveau uitkomt voor de St. Maartenaren.

Door: Andrew Dick