De kosten van de medische uitzendingen van Bonaire naar Colombia rijzen verder de pan uit als er geen duidelijke afspraken worden gemaakt over de rol en de taken van de begeleiders van de uitgezonden patiënten.

Aubrey Sealy praat over misbruik bij uitzendingen met Belkis Osepa


Bij de begeleiding van Bonairiaanse patiënten naar Colombia wordt vaak misbruik gemaakt van de situatie en daardoor wordt er veel geld over de balk gesmeten: er is geen controle op gedrag of uitgaven en er zijn ook geen regels. De uitkerende instantie, het Zorgverzekeringskantoor, maakt zich wel zorgen over de stijgende kosten in de zorg, maar zegt niet te willen tornen aan het recht van patiënten om zelf hun begeleiders te kiezen.

Onzin zegt Aubrey Sealy, daar heeft het niets mee te maken.

Aubrey Sealy - Foto: Belkis Osepa

Aubrey Sealy - Foto: Belkis Osepa

Hij heeft het allemaal scherp in de gaten want hij is een Bonairiaan die bijna een jaar in Colombia verbleef voor behandeling na een ernstig verkeersongeluk. Als ex-politieagent en part time journalist, heeft hij zelf gezien hoe de vork in de steel zit. Er is echt wel sprake van profiteren tijdens medische uitzendingen en dat komt omdat niemand wil bekijken hoe het efficiënter kan. En dat terwijl de premies straks nog verder omhoog dreigen te gaan.

Door: Belkis Osepa