Een 13-jarige leerlinge van het Radulphus College op Curaçao stapt deze week naar de rechter, omdat ze vindt dat ze onterecht is gestraft en geschorst voor het drinken van water tijdens een sportdag op school. Nu de gang naar de rechter wordt gemaakt blijkt dat meer leerlingen van verschillende scholen lijden onder het regime van sommige docenten.


Gerrit Scheper, advocaat van de leerlinge in de kwestie op Radulphus, vindt het onterecht dat iemand geen water mag drinken tijdens het sporten. “Van de docent die dat verbood kreeg ze strafwerk opgelegd. Omdat ze dat weigert te maken is ze nu al ruim een week geschorst”, zegt Scheper, “behalve dat het niet meer dan normaal is om water te drinken als je op het heetst van de dag sportactiviteiten onderneemt, heeft ieder kind recht op onderwijs”, aldus Scheper. Daar stopt de discussie niet: steeds meer kinderen luiden de noodklok over de manier waarop ze door sommige docenten worden behandeld.

Angst voor docenten
Mick (13) zegt dat hij en zijn klasgenoten iedere dag door bepaalde docenten worden gekleineerd en uitgescholden. “Laatst schreeuwde een docente dat we in het lokaal moesten blijven zitten en niet naar de waterkoeler mochten. Ze schreeuwde erbij ‘dan stikken jullie maar, ik ruim jullie lijken wel op.’ Niemand deed iets want iedereen is bang voor haar.” De ouders van Mick willen wel ingrijpen en er iets van zeggen, maar Mick wil dat zelf absoluut niet omdat hij bang is dat het dan alleen maar erger wordt.

Vernedering en lijfstraffen
Angela (14) heeft voor sommige lessen buikpijn en blijft dan het liefst thuis. “Bij één docent word je voor schut gezet als je de les niet begrijpt en als je dan moet huilen dan lacht ze je uit.” Tom (16) werd een tijd geleden door zijn ouders van de school gehaald toen ze ontdekten dat hij werd gestraft met uren in de brandende zon te staan onder schooltijd. Mick herkent die straf onmiddellijk: “Ja dat doen ze nog steeds.”

Toename meldingen
Volgens Corah Kooistra, president Advies & Meldpunt Stichting tegen Kindermishandeling, neemt het aantal meldingen van kinderen die op school door docenten worden gepest of geslagen de laatste twee jaar toe. “We krijgen zeker een keer per week een melding van lichamelijke mishandeling van kinderen door docenten binnen. De klachten komen zowel van Papiamentstalige als Nederlandstalige scholen.”

Onmacht en vergrijzing
“De meeste scholen staan wel open voor een dialoog als we ze op misstanden aanspreken”, vertelt Kooistra. “Vaak blijkt er meer aan de hand te zijn waardoor de docent in kwestie niet beter weet, zich machteloos voelt of de druk niet aankan.” De ouders van Mick merken hetzelfde op hun school: “Je ziet duidelijk dat er veel stress is bij sommige docenten, maar ook veel vergrijzing waardoor een groot gat ontstaat tussen de steeds mondigere tiener en de traditionele autoritaire leerkracht.”

Natasja Gibbs spreekt met advocaat Gerrit Scheper over Radulphuszaak

Door: Natasja Gibbs