Aruba, Curaçao en Sint Maarten willen volgens minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans vooral hun vrije toegang tot de Europese markt behouden. Dat zei hij gisteren tijdens een Kameroverleg over een aanstaande wijziging van het LGO-besluit, een afspraak die de relatie tussen overzeese gebiedsdelen van Europa regelt.

De Europese Unie wil per 2014 een modernisering van dit LGO-besluit. Groot zijn de beoogde veranderingen niet, meent Timmermans. Het gaat om een ‘meer gelijkwaardige relatie tussen de gebieden’ en dat ziet hij als iets positiefs. Timmermans heeft over de verandering ook al ‘nauw contact’ gehad met de premiers en gevolmachtigd ministers van de drie eilanden. Vooral Aruba en Curaçao hadden zich volgens de minister goed verdiept in dit ingewikkelde onderwerp om de voor- en nadelen ervan te kunnen overzien.

De eilanden willen vooral zeker weten dat zij vrije toegang tot de EU blijven houden om hun producten naar de Europese markt te brengen. Dit is immers belangrijk voor de economie. Er zijn in het LGO-besluit geen plannen dat te wijzigen. Daarbij blijft het zo dat het omgekeerd niet zo is dat Europese landen vrije toegang hebben tot de eilanden.

Onderdeel van het besluit is dat de eilanden Europees geld kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld duurzaamheidsprojecten. Hier hangt wel de nodige administratieve rompslomp mee samen. Maar, zegt Timmermans: ‘Het is niet verplicht om geld aan te vragen. Als een land geen subsidie vraagt, komt er ook geen extra administratie.’

Timmermans belooft bij de onderhandelingen met Europa de belangen van de eilanden in de gaten te houden, maar vindt het plan zoals het voorligt niet slecht. Veel speelruimte heeft hij overigens niet: van de 27 Europese lidstaten hebben er nog maar vier overzeese gebieden. De andere 23 landen zitten helemaal niet op een wijziging te wachten.

door: Jamila Baaziz