SP-Kamerlid Ronald van Raak wil dat de bewoners van de Antilliaanse eilanden zich in een referendum uitspreken over hun toekomst in Europa. Hij vraagt de regeringen van de zes eilanden bovendien goed na te denken over de gewenste band met Europa.

Van Raak pleit voor meer duidelijkheid over de band met Europa voor de Antilliaanse eilanden in een column op de website van zijn partij. Hij vindt dat de eilandsbesturen geen duidelijke keuze gemaakt hebben over de relatie die ze willen met de Europese Unie. Hij denkt dat een verdere integratie in Europa gaat leiden tot ‘meer bureaucratie en bemoeienis’.

Woensdag 6 februari wordt in de Tweede Kamer gesproken over de banden tussen het Koninkrijk en Europa. Het pleidooi van Van Raak past overigens bij de standpunten van de SP over Europa. Zijn partij wil dat de lidstaten van Europa zelf over bepaalde onderwerpen kunnen beslissen en dat de bevolking over belangrijke zaken inspraak krijgt via referenda of verkiezingen.