Foto: Ariën Rasmijn

Bij het noodlijdende Arubaanse staatsbusbedrijf Arubus vallen er sindskort ontslagen nadat, aldus de directie, uit onderzoek bleek dat chauffeurs inkomsten van passagiers achterhielden. De chauffeurs zelf zijn het daar niet mee eens en wijten de ongeregeldheden aan het nieuwe chipkaartsysteem dat vorig jaar werd ingevoerd.

 
Feit is dat de dagelijkse aantallen passagiers en de inkomsten daarvan niet met elkaar overeenkomen. Volgens de buschauffeurs ligt dat aan het nieuwe systeem, waarbij lokale passagiers chipkaarten gebruiken en toeristen cash betalen. Directeur Teo Croes zegt dat het zogeheten Smart Card-systeem inderdaad kinderziektes had dat misbruik in de hand hielp, maar dat het systematisch achterhouden van inkomsten een praktijk is dat al veel langer aan de gang is. Croes: “Ondanks dat er waarschuwingsbrieven werden uitgestuurd, gingen sommige chauffeurs gewoon door met geld achterhouden. Bewakingscamera’s in de bussen werden zelfs gesloopt om zo mogelijke bewijzen tegen te kunnen gaan.” Inmiddels zijn negen chauffeurs geschorst en twee ontslagen. Croes verwacht dat uiteindelijk een groep van vijftien man zij het een schorsing of ontslag boven het hoofd hangt.

Vanmiddag legden chauffeurs het werk twee uur neer. Zij vinden, naast dat het nieuwe systeem de schuldige is, dat er sprake is van politieke achtervolging aangezien een aantal van hen oppositiepartij MEP steunt. Vakbond Seppa wil bemiddelen om ontslagen mogelijk in andere sancties om te laten zetten. Tegen hen heeft Arubus een kort geding aangespannen om zo via de rechter een staakverbod op te kunnen leggen. De behandeling vindt aanstaande maandag plaats.