Curaçaoënaar ‘Chali’ is sinds 16 november dakloos in Den Haag. Die dag kwam hij na zeven maanden gevangenisstraf vrij en probeert hij zijn leven weer op de rit te krijgen. Maar dat is niet eenvoudig. ‘Alles kost geld in Nederland, zelfs plassen kost geld’, zegt hij. Bekenden hadden geen tijd om hem te helpen met de regels en instanties in Nederland.


Als dakloze in Nederland is het niet makkelijk om je leven een positieve draai te geven. De eisen om je te kunnen inschrijven bij de gemeente en om een uitkering te kunnen aanvragen, zijn streng, zo ontdekte ‘Chali’. Omdat inschrijven niet meteen lukte, trok hij in bij een Nederlandse vriendin, maar zij zette hem na een paar weken weer op straat. ‘Ik denk vanwege de kosten’, aldus ‘Chali’. Nu slaapt hij bij iemand anders, maar hij wil zo snel mogelijk zijn zaakjes regelen, bang om opnieuw de deur gewezen te worden. Maar daardoor is hij officieel niet dakloos. Een lastige situatie.

Antilliaanse dakloze Chali vertelt zijn verhaal (bijdrage: Jamila Baaziz)

Omdat ‘Chali’ teleurgesteld is door zijn ervaringen, speelt hij af en toe met de gedachte om weer het slechte pad op te gaan om snel wat geld te ‘verdienen’. Maar dat wil hij liever niet: ‘Als ik echt nadenk, weet ik dat ik dat niet moet doen.’ Hij hoopt nu dat hij – met een beetje hulp van jongerenwerker Kenneth Valks – toch een stap verder gaat komen via de officiële kanalen. Valks ziet dat ‘Chali’ echt vooruit wil, maar weet uit ervaring ook dat de kans groot is dat hij toch weer het criminele pad inslaat als de hulp niet snel genoeg komt. ‘Deze jongens zijn vaak wantrouwig en teleurgesteld en kiezen dan voor de makkelijkste optie als ze het idee hebben dat de officiële weg niet werkt.’

Kenneth Valks over de situatie van Chali (bijdrage: Jamila Baaziz)

‘Chali’ is niet de echte naam van de geïnterviewde.

door: Jamila Baaziz