“Koningin Beatrix zal voor altijd in de harten van het volk als een vorstin worden gezien die liefde en compassie heeft getoond onder alle omstandigheden”, met die woorden reageerde het Curaçaose Kabinet Hodge gisteren op het aangekondigde aftreden van Koningin Beatrix als Nederlandse vorstin.

Koningin Beatrix op Klein Bonaire Foto: Jean Mentens


Net als voor de Nederlandse regering kwam het nieuws over het aftreden van de Koningin ook voor de Curaçaose regering als een verrassing. In een interview met de lokale media liet de kersverse Curaçaose Premier, Daniel Hodge, weten ‘dat hij dacht dat ze nog wel een tijdje mee zou gaan, aangezien ze een van de jongste vorstinnen van Europa is.’ Ook Interim-Gouverneur, Adele Van der Pluijm-Vrede, reageerde verrast: “Deze aankondiging heeft diepe indruk op ons gemaakt. Wij zullen Koningin Beatrix straks zeer gaan missen.”

Beide bewindslieden kijken met een zeer warm gevoel terug op de afgelopen 33 jaar van Beatrix als staatshoofd van het Nederlands Koninkrijk. “Zij was een bindende kracht tussen de landen in het Koninkrijk en tot in de lengte der dagen zal ze in Curaçao worden herinnerd als een groot, wijs en betrokken vorstin, met een zichtbaar warme belangstelling voor Curaçao en de overige Koninkrijksdelen in het Caribisch Gebied.”

Het feit dat de Koningin in haar toespraak ook het Caribische deel van het Nederlandse koninkrijk noemde benadrukt volgens Hodge nog eens ‘de warme band die ze met het eiland heeft.’ Van der Pluijm-Vrede sloot haar toespraak gisteravond op de nationale televisie van Curaçao af met de woorden: “De allerbeste wensen voor u, Koningin. U zult voor altijd een speciale plek in onze harten innemen.”

Door: Natasja Gibbs