Vertegenwoordigers van de Windward Island’s People’s Movement (WIPM), de partij die een riante meerderheid heeft in Saba’s eilandsraad, presenteerde een brief aan minister Plasterk van Koninkrijksrelaties waarin de WIPM aangaf de banden met Bonaire te willen verbreken. De partij vindt dat teveel Sabaanse zaken door op het verre Bonaire gevestigde instellingen worden bedisseld. Ze stellen voor dat meer zaken in samenwerking met het nabijgelegen St. Eustatius worden geregeld.

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkselaties heeft zijn tweedaagse kennismakingsbezoek aan Saba en St. Eustatius vrijdag afgesloten.

De bewindsman sprak met vertegenwoordigers van beide bestuurscolleges en eilandsraden. Hij werd geconfronteerd met verschillende hete hangijzers in de relatie tussen Nederland en de twee eilanden. Zo werden ook de bezuiningen op de gezondheidszorg en de lage pensioenen ter discussie gesteld.

Door: John van Kerkhof