foto: Ariën Rasmijn

“We zijn daarover met elkaar in gesprek en daar heb ik nog even niks aan toe te voegen.” Dat is het antwoord van minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op de vraag of Nederland eventueel een Commissie Financieel Toezicht (CFT) op Aruba in werking zou stellen, mocht zij garant staan bij herfinanciering van de schuldenlast van het eiland.

Beide landen zijn hierover nog altijd in gesprek, zo gaf de minister te kennen. Hierbij is ook de Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) betrokken. Aruba, dat een groeiende staatsschuld heeft, wil graag dat Nederland garant staat bij een volgende herfinanciering van haar staatsschuld. Hierdoor kan het eiland tegen een voordeligere rente geld lenen.

Op de vraag wat hij van de huidige financiële situatie op het eiland vindt, bleef minister Plasterk op de vlakte. Hij wees op het feit dat in het Statuut staat aangegeven dat alle landen binnen het Koninkrijk over hun eigen financiële huishouden gaan. De kersverse minister van Koninkrijksrelaties hield tot vandaag zijn eerste werkbezoek op het eiland. Hierbij bezocht hij onder meer een aantal stedelijke vernieuwingsprojecten.

door: Ariën Rasmijn