De gevangenis op Bonaire is in trek bij gedetineerden van de Point Blanche gevangenis op St. Maarten en Bon Futuro op Curaçao. Ze willen overgeplaatst worden naar de Justitiële Inrichting Caribisch Nederland (JICN) om hun straf uit te zitten, omdat het ‘leven’ in de gevangenis van Bonaire veel beter is dan op St. Maarten en Curaçao.

foto: Jamila Baaziz

Hoofdofficier David van Delft van het Openbaar Ministerie van Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES) zegt in een recentelijk gepubliceerd interview in een informatieboek van JICN dat overplaatsing natuurlijk niet mogelijk is. Hij moet de vele verzoeken via brieven die hij krijgt van de gedetineerden weigeren.

Van Delft is zeer te spreken over de compleet gerenoveerde justitiële inrichting op Bonaire. Vanaf 10 oktober 2010 valt de justitiële inrichting van de BES-eilanden direct onder Nederland. Hij zegt: “We kunnen rustig spreken van een regionaal hotel van vijf sterren.” Vanaf vorige maand heeft de JICN plaats voor 76 gedetineerden. Zij maken gebruik van een flatscreen televisie, een mooi bed en stoel, een eigen ventilator en een gerenoveerd toilet en badkamer. Verder is er ruimte voor lichamelijke ontspanning. Zo kan er kan gevoetbald worden, spelletjes worden gespeeld of onderwijs worden gevolgd.

Het detentiehuis op Bonaire is de afgelopen twee jaren drastisch veranderd, aldus Van Delft. “Toen ik hier met mijn werk begon, was de inrichting sterk verouderd en was er plaats voor maximaal 30 gedetineerden. Voor langere straffen moesten ze overgebracht worden naar Curaçao.”

door: Belkis Osepa