Courtyard Marriott is het eerste hotel op Bonaire van een internationale keten - Foto: Gijs van den Heuvel

Courtyard Marriott is het eerste hotel op Bonaire van een internationale keten – Foto: Gijs van den Heuvel

KRALENDIJK – Met groot enthousiasme opende directeur Maurice Adriaens van Tourism Corporation Bonaire (TCB) eind oktober het nieuwe cruiseseizoen. Bonaire staat een behoorlijke stijging in aantallen cruisetoeristen te wachten zei hij, waarbij hij het getal van 400.000 noemde.

De afgelopen maand zijn er ook twee nieuwe hotelprojecten gelanceerd en opende Courtyard Marriott de deuren.

Een reportage van Gijs van den Heuvel

Werkgelegenheid

Allemaal goed voor de economie en de werkgelegenheid. Toch zijn er ook voorzichtig andere geluiden te horen. Zelfs uit de toerismebranche zelf klinken waarschuwingen dat Bonaire geen eiland is voor massatoerisme. Bij gebrek aan brede zandstranden zal Bonaire zich niet primair op de strandtoerist moeten richten, maar het duiktoerisme zit tegen zijn limiet aan. Het toenemende aantal toeristen kan negatieve gevolgen hebben voor de kwaliteit van de beschermde (onderwater)natuur.

Marriott

General manager Koen Hietbrink van het Courtyard Marriott hotel denkt dat de branche goed door heeft in welke richting het toerisme moet gaan. “Er is bij Bonhata (hotelorganisarie, red.) en TCB een ambitie om het ‘product Bonaire’ te ontwikkelen. Niet alleen maar voor duiken gaan, maar ook voor de veelzijdigheid van het eiland.”

Bij de opening van Courtyard begin december werd benadrukt dat dit het eerste hotel op Bonaire is van een internationale keten en dat dit goed is voor het eiland. “Wij hebben een grote groep loyale gasten voor onze hotels die we nu ook naar Bonaire kunnen halen.” Maar dat betekent niet dat het richting massatoerisme gaat. “Nee zeker niet, want daar is het eiland absoluut niet naar.”

Hietbrink denkt dat de authenticiteit en veelzijdigheid van Bonaire een ander soort toerist trekt. Hij is al helemaal niet voor het all inclusive concept, waarbij de gasten het hotelterrein niet verlaten. “Ik geloof niet in all-inclusive, want dat doet niets voor de bestemming.”

Cruisetourisme

Het cruisetoerisme zal blijven groeien. In 2018 kunnen bij de aangepaste Zuidpier de allergrootste schepen aanemeren. Dan komt bijvoorbeeld ook Disney Cruises naar het eiland. Dat betekent dat op sommige dagen 6.000 toeristen een dag rondlopen, hoewel niet alle passagiers het schip verlaten. Samen met de duiktoeristen betekent dat naast gezelligheid in het centrum van Kralendijk ook een grote druk op het eiland met nog geen 20.000 inwoners.

Druk op ecosystemen

Die druk leidt al tot problemen in sommige gebieden van het onderwaterpark, zegt Wijnand de Wolf, manager van het Bonaire National Marine Park. “Ecosystemen hebben een bepaalde mate van belasting die ze kunnen hebben.” Hij wijst op Klein Bonaire en Lac, beschermde wetlands, die door het vele bezoek ‘onder druk staan’. De Wolf houdt ook het toenemende cruisetoerisme in de gaten: “Daar zullen we plannen voor moeten maken.”

Ook TCB is zich daarvan bewust. Volgens Adriaens is er nog voldoende ruimte voor groei in ‘landtoerisme’.

Door Gijs van den Heuvel