Ben Oleana (FCB) en Erik Jansen van SVP-CN onderteken de samenwerkingsovereenkomst - foto: Janita Monna

Ben Oleana (FCB) en Erik Jansen van SVP-CN ondertekenen de overeenkomst – foto: Janita Monna

KRALENDIJK – Bonairiaanse kinderen met psychische problemen hoeven binnenkort niet meer helemaal naar Nederland voor behandeling. Woensdag tekenden de Stichting Verslavingszorg en Psychiatrie Caribisch Nederland (SVP-CN) en woningstichting Fundashon Cas Boneriano (FCB) een overeenkomst voor de bouw van een residentiële ggz-voorziening voor jongeren.

“Kinderen en jongeren met ernstige psychische of gedragsproblemen, jongeren die kampen met verslaving of die beschadigd zijn door huiselijk geweld of seksueel misbruik kunnen straks op het eiland zelf behandeld worden.” Dat is belangrijk, aldus Erik Jansen, directeur van SVP-CN. “Een reis naar Nederland is voor kinderen ingrijpend. Ze komen in een andere cultuur, een andere taal. Zijn zonder hun familie. Eenmaal terug is het vaak moeilijk om de gezinssituatie weer op te pakken.”

Middelen
Daar komt nog bij, zegt Jansen, dat ‘kinderen na een behandeling in Nederland vaak adviezen meekrijgen die op Bonaire, bijvoorbeeld door een gebrek aan middelen, helemaal niet kunnen worden uitgevoerd’.

Jaarlijks worden zo’n vijf tot acht kinderen buiten Bonaire behandeld voor zwaardere psychische problemen. De nieuwe ggz-voorziening krijgt zestien behandelplekken, waar behalve kinderen van Bonaire, ook jongeren van Saba en Statia terecht kunnen.

Impressie van de GGZ voorziening

Impressie van de GGZ voorziening

Er wordt intensief samengewerkt met onder meer Jeugdzorg, het Centrum voor Jeugd en Gezin, maar ook met het Expertise centrum Onderwijs en Zorg. “Dat zorgt ervoor dat jongeren tijdens hun behandeling toch onderwijs kunnen blijven volgen, zodat ze geen drop-outs worden”, licht Marcelino Mauricio, manager SVP-CN op Bonaire, toe. “Doordat de behandeling op het eiland plaatsvindt, kan ook de kring van mensen om het kind heen – ouders, andere familieleden – bij de behandeling betrokken worden.”

‘Safe house’
De ggz-voorziening is geen justitiële maatregel, benadrukt Mauricio: “Het gaat om zorg en begeleiding op maat, voor kinderen tussen tien en achttien jaar. Ook komt er een ‘safe house’ waar kinderen in een crisissituatie of slachtoffertjes van kindermisbruik of huiselijk geweld, tijdelijk veilig opgevangen kunnen worden. Dat kan variëren van een dagbehandeling tot een langer verblijf van een jaar. Ook de nazorg is van belang.”

De ggz-voorziening wordt gebouwd door Fundashon Cas Boneriano en moet augustus 2017 gereed zijn.

Door Janita Monna