Het team dat de registratie van de kinderbijslag verzorgt. midden zittend Nina den Heyer - foto: Janita Monna

Het team dat de registratie van de kinderbijslag verzorgt. midden zittend Nina den Heyer – foto: Janita Monna

KRALENDIJK – Woensdagmiddag, iets na lunchtijd. Vaders en moeders druppelen binnen in het zaaltje aan het Plasa Chiku Goeloe in Antriol. Ze komen om zich te registreren voor kinderbijslag. Daar hebben inwoners van Bonaire, Sint Eustatius en Saba vanaf 1 januari volgend jaar recht op.

“38 dollar. Het is niet veel, maar het helpt toch”, zegt een vrouw die net haar formulieren heeft ingeleverd. “Ik heb drie kinderen. Eén is al het huis uit, één woont bij z’n vader, en die ander – hij is zestien –, voed ik alleen op. Dus… ” Ze kijkt veelbetekenend.

Hele operatie
Op Bonaire, Sint Eustatius en Saba wonen 5.800 kinderen. Al zijn er ‘maar’ 2.800 aanvragers – ouders hebben vaak meerdere kinderen – “het is een hele operatie om die allemaal te registreren”, vertelt Nina den Heyer. Zij werkt als waarnemend hoofd bij Sociale Zaken en Werkgelegenheid. “We hebben zes mensen extra aangenomen om te zorgen dat alles goed verloopt en we organiseren deze registratiedagen in de wijken.”

In witte t-shirts staan de medewerkers ouders te woord. “Ze zijn er speciaal voor getraind”, aldus Den Heyer. Want er komen allerlei vragen: “Mensen willen weten wanneer het geld komt, hoeveel ze krijgen. Sommigen willen weten of ze er niet op achteruit gaan. Maar dat is voor niemand het geval. Ouders die rondkomen van onderstand, of van een minimumloon, gaan er sowieso op vooruit. Voor mensen met een inkomen boven de belastingvrije som met één of twee kinderen blijft het ongeveer gelijk, en mensen met twee of meer kinderen en een inkomen boven de belastingvrije som, gaan er ook op vooruit.”

Geruchten
Met het referendum van 18 december in het vooruitzicht gaan er geruchten dat Nederland met de kinderbijslag de uitslag wil beïnvloeden. “Dat is natuurlijk onzin”, zegt Den Heyer. “De voorbereidingen hiervoor zijn al meer dan een jaar gaande.” De misinformatie is ook schadelijk: “Sommige ouders hebben in de krant gelezen dat deze registratie een plan is van Den Haag. Om kinderen af te pakken van moeders met weinig inkomsten. Dan moeten we mensen ervan overtuigen dat dat niet waar is.”

De moeder haalt haar schouders op over dat soort verhalen. “Sommige mensen willen alleen het slechte zien. Er gebeuren ook goede dingen.” Ook de vader van een kind van twee ziet vooral de positieve kant: “We kregen niks, nu 38 dollar. Het is een begin. Daar kan ik weer pampers van kopen.”

Bankrekening
De kinderbijslag wordt straks overgemaakt op een bankrekening. “Ja”, erkent Den Heyer, “er zijn ook mensen zonder rekeningnummer. Die kunnen met een brief van ons met voorrang een rekening openen bij de bank.” De registratie moest in korte tijd gebeuren. “Mensen hoeven niet bang te zijn dat ze hun geld niet krijgen. Misschien komt het wat later dan januari, maar dan komt het met terugwerkende kracht.”

Zorgen dat de kinderbijslag straks in de ‘snèk’ of het casino verdwijnt, heeft Den Heyer niet. “Ik hoor vooral ouders die het geld op een spaarrekening zetten. Zodat hun kind straks later een auto kan kopen, of kan studeren.”

Door Janita Monna