Meindert Fennema (l) en Mildred Rafaela

Meindert Fennema (l) en Mildred Rafaela

WILLEMSTAD – Als Tula de slavenopstand van 1795 had gewonnen, was Curaçao nu een tweede Haïti. Politicoloog en emeritus professor Meindert Fennema prikkelt het publiek dat is afgekomen op zijn lezing in het Curaçaose Museum. Centraal staat de Haïtiaanse revolutie (1791—1804) en de rol die slavenopstandleider Toussaint Louverture daarin speelde.

 
Fennema is ervan overtuigd dat succesvolle revoluties zelden leiden tot de heilstaat en wijst daarvoor nadrukkelijk naar de Russische Revolutie in 1917 en de Cubaanse Revolutie van Fidel Castro in 1959.

Een reportage van Dick Drayer

Franse revolutie
Fennema rekent in zijn lezing af met het idee dat Toussaint Louverture ideologisch gedreven was door de Franse Revolutie. Een idee dat ook sterk leeft in Curaçao wanneer Tula ter sprake komt. Louverture was de zoon van een Afrikaanse prins en werd geboren als ancien libre (vrijgemaakte slaaf) op de plantage Bréda in Haut de Cap, in het noorden van de Franse kolonie Saint-Domingue.

 
Volgens Fennema sloot Louverture zich pas later aan bij de revolutie met als doel de slavernij af te schaffen. Die kans kreeg hij omdat de plantagehouders en de Mulatten te druk waren met hun eigen oorlog en te laat inzagen dat de slaven aan de winnende hand waren.

 
‘Eigen’ Tula
Mildred Rafaela luistert aandachtig naar Fennema. Zij is gids in het Museo Tula op de voormalige plantage Knip. Fennema praat daar met haar voordat hij ‘s avonds de lezing gaat geven. Rafaela laat in het midden of Fennema gelijk heeft. Wel is volgens haar duidelijk, dat er niet veel bekend is over Tula en dat iedereen daarom zijn ‘eigen’ Tula schept.

 
Lees hier het artikel van professor Meindert Fennema, getiteld: Toussaint Louverture: Black Jacobin or African leader?

 
Door Dick Drayer