Foto: NTR

DEN BOSCH – De Curaçaose Giovanni Adriaan (47) uit Amsterdam, die vorig jaar na een staandehouding hardhandig door agenten in de boeien werd geslagen, is onschuldig bevonden door de rechter. ‘Disproportioneel politieoptreden’, zo oordeelde de rechter. 


Giovanni Adriaan in gesprek met Natasja Gibbs over zijn vrijspraak

Nekklem
Giovanni was de desbetreffende avond in Brabant op stap met een vriendin. “Ineens stond de politie voor m’n neus en vroeg mij om mijn ID. Ik vroeg waarom en besloot voor de zekerheid de situatie te filmen. Dat had ik beter niet kunnen doen, want voor ik het wist, kreeg ik een nekklem en werd ik door vijf agenten op de grond gedrukt.”

Twijfel bij de rechter
“Giovanni werd verdacht van wederspannigheid en belediging van een agent in functie”, vertelt advocaat Lisa Meles van Oass Advocaten.
“Voor beide feiten is hij vrijgesproken.” Volgens Meles ‘twijfelde de rechter of de agenten wel binnen de grenzen van hun bevoegdheden hadden gehandeld en bij twijfel mag een verdachte niet worden veroordeeld.’

Staat moet betalen
Giovanni hield aan de hele situatie een gekneusde pols, gebroken telefoonscherm, een nachtje cel en vijfhonderd euro boete over. Die boete hoeft hij niet te betalen van de rechter, ook moet de Nederlandse staat alle proceskosten die Giovanni heeft gemaakt betalen.