Foto: Pixabay

HILVERSUM – Steeds meer Arubanen stappen af van de familietraditie om op een vaste partij te stemmen en kijken vooral naar de inhoud van partijprogramma’s. ‘Een opmerkelijke trend’ volgens de makers van de allereerste Arubaanse stemwijzer VotaAruba.org.

“Wij merkten dat mensen behoefte hebben aan informatie, vooral zo vlak voor de verkiezingen”, legt Lorenzo Fränkel (27) uit. Hij is één van de groep jonge Arubanen uit Nederland die de stemwijzer ontwikkelde. “De insteek is informeren.”

Populair
Inmiddels hebben meer dan 11.000 mensen gebruik gemaakt van VotaAruba.org. “In de eerste week al kregen we heel veel reacties en er werden zelfs memes (spotprentjes) gemaakt.”

“Als de stemwijzer je een andere partij adviseert dan je eigen partij.” – Afbeelding: Facebook

Kritiek
Maar er is ook kritiek en dan vooral van mensen die worden geconfronteerd met een ander stemadvies dan waar ze jarenlang op hebben gestemd. “Een fervente AVP-aanhanger zei op Facebook dat de stemwijzer niet goed werkt omdat hij niet op zijn partij uitkwam”, vertelt Fränkel.

“Nooit kom ik uit op de partij waar ik eigenlijk op wil gaan stemmen. Het is altijd een andere. Please jongens gebruik je hersens en laat je niet misleiden.” – Afbeelding: Facebook

Tot in het stemhokje
De stemwijzer blijft tot na de Arubaanse verkiezingen op 22 september beschikbaar. “Dus ook in het stemhokje kun je vrijdag nog even snel de stemwijzer checken.”

Na de verkiezingen op 22 september willen de makers van VotaAruba.org zich storten op een zogenaamde ‘vote-tracker’. “Als de partijen eenmaal zitten op het pluche dan willen we checken of ze ook echt hun beloften nakomen”, vertelt Fränkel.