Foto: NTR

AMSTERDAM – Sint-Maarten is een getroffen door de verwoestende orkaan Irma, maar hoe nu verder? In het programma De Nieuwe Maan (NTR) spraken Sint-Maartenaar Donellis Browne en journalist Suzanne Koelega over de nasleep van orkaan Irma. 


Fragment uit De Nieuwe Maan op NPO 2

Donellis Browne is opgegroeid op Sint-Maarten en heeft er nog familie wonen. Zij zijn nu dakloos door orkaan Irma. Als kind werd Donellis door zijn ouders naar Canada gestuurd nadat orkaan Louis (1995) het eiland en zijn school had verwoest. De ouders wilden niet dat hij meer ellende moest verduren bij de wederopbouw van het eiland en vonden dat school onmisbaar was.

“Heel veel ouders hebben besloten dat hun kind naar het buitenland moet”, vertelt Donellis vrijdag bij De Nieuwe Maan (NPO 2). Hij denkt dat de wederopbouw van Sint-Maarten nu sneller zal verlopen. “Als het schoolgebouw heel is en je hebt de leerkrachten, maar stromend water is nog niet op orde, heeft het dan wel zin om jouw kind naar school te sturen?”

Ook Suzanne Koelega, politiek verslaggever voor The Daily Herald van Sint-Maarten, kent de zware klappen van orkaan Louis. Zij heeft veertien jaar op het eiland gewoond. “De wederopbouw is een hele grote uitdaging”, aldus Koelega. Ook zij vindt dat ‘de overgang van noodhulp naar wederopbouw sneller gaat dan vele mensen denken’. “Als een marinier naar jouw huis toekomt om jouw dak te helpen repareren, dan ben je al eigenlijk aan wederopbouw begonnen”, vertelde ze in het tv-programma.