Foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – De advocaat van Burney ‘Nini’ Fonseca heeft vandaag onmiddellijke vrijspraak bepleit voor haar cliënt. Fonseca wordt ervan verdacht dat hij als tussenpersoon heeft opgetreden in de moord op Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels.

Het OM heeft woensdag op de eerste zittingsdag 26 jaar geëist tegen Fonseca en noemde hem een ‘moordmakelaar’. Wiels werd op 5 mei 2013 doodgeschoten op het strand van Marie Pampoen.

Elvis ‘Monster’ Kuwas, de huurmoordenaar die Wiels heeft omgebracht, heeft woensdag belastende verklaringen afgelegd. De advocaat van Fonseca, Marije Vaders, zegt dat deze verklaringen niet betrouwbaar zijn, omdat Kuwas al meerdere keren onder ede heeft gelogen. “Kuwas is niet alleen de gevaarlijkste man van het Koninkrijk, maar ook een pathologische leugenaar”, aldus Vaders.

Ook zegt Vaders dat het OM ‘geen concreet’ bewijs heeft, maar alleen getuigenverklaringen gebaseerd op ‘onbekende bronnen’ en ‘van horen zeggen’.

Het onderzoek naar de opdrachtgevers duurt voort. Justitie verdenkt onder meer oud-minister George Jamaloodin en zijn halfbroer, loterijbaas Robbie dos Santos, van betrokkenheid. Jamaloodin zou het geld voor de moord aan Fonseca hebben verstrekt. De oud-minister is op verzoek van het OM opgepakt in Venezuela. Hij wordt naar verwachting binnenkort uitgeleverd.

‘Geen bewijs’
Fonseca zit in Nederland vast voor cocaïnesmokkel en witwassen. Om veiligheidsredenen volgt hij zijn zaak vanuit Nederland via een liveverbinding. Fonseca heeft tijdens het laatste woord gezegd dat er geen enkel bewijs tegen hem is en dat dat er ook niet zal komen. Hij bedankte officier van Justitie Gert Rip voor het doen van een lang en uitgebreid onderzoek, waaruit ‘geen bewijs tegen mij’ is uitgekomen.

De uitspraak is op 11 mei.