Foto: Elisa Koek

WILLEMSTAD – “Ik heb geprobeerd alles wit te doen, maar het is onmogelijk”, vertelt de 43-jarige Aaron. “Ik hield 800 gulden over. Ik moest ook nog eens regelmatig op reis voor mijn werk en dan was ik verplicht steeds een reisverzekering af te sluiten, want SVB (Sociale Verzekeringsbank) dekt dit niet. Uiteindelijk hield ik geen stuiver over.”

Aaron heeft een architectenbureau. De eerste zes jaar deed hij alles volgens de regels, maar de invoering van de verplichte Basisverzekering Ziektekosten (BVZ) was hem teveel. Hij startte een nieuwe onderneming en pakte het anders aan. Aaron is niet de enige die zijn zaken (deels) zwart regelt.

Bionda Fonseca, vicevoorzitter A.D.E.C.K in gesprek met Elisa Koek

 
Vooral de BVZ die in 2013 is ingegaan hakt er flink in: met een eenmanszaak betaal je 13,6 procent over je bruto-inkomen. Iemand die 2000 gulden per maand verdient, is maandelijks dus 272 kwijt aan de SVB.

Daarbovenop komen de gewone belastingen en bedrijfskosten. Een ondernemer die zich ook nog zou willen verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid of een pensioen opbouwen, houdt daar niets voor over.

Eigen risico
Corine Muijson (makelaar en masseuse) heeft sinds de invoering van de BVZ een conflict met de SVB. Ze vindt het onrechtvaardig om 13,6 procent te moeten inleveren waardoor zij veel meer kwijt is dan iemand die meer verdient, maar in dienst is. “Ik werkte voor 2013 ook als zelfstandige, maar was toen particulier verzekerd. Ik had wel een hoger eigen risico, maar doordat ik weinig gebruikmaakte van de zorg was ik veel goedkoper uit.”

Muijson betaalde haar verzekeringsmaatschappij toen zo’n 800 gulden per jaar. Toen ze even in dienst ging en haar particuliere verzekering stopzette, kwam ze terecht bij de SVB toen ze weer voor zichzelf begon. Ze moet nu tussen de drie- en vierduizend gulden per jaar betalen. Door zwangerschap kon ze een tijd niet fulltime werken. Een eigenaar van een eenmanszaak krijgt dan niks binnen.

Verlof of ziekte
De SVB en ook de meeste particuliere verzekeringen bieden geen dekking voor arbeidsongeschiktheid. Alleen PanAmerican biedt een arbeidsongeschiktheidsverzekering aan voor 66 gulden per maand op basis van een loon van 2500 gulden. Met deze verzekering kan je 75% van je inkomen verzekeren na een wachttijd van 30 dagen en met een maximale uitkeringstermijn van 2 jaar. Dit geldt niet voor zwangerschapsverlof. Bij een flinke griep of muggenziekte van een paar weken ontvang je niks.

“Ik maak zelden gebruik van zorg en zou liever sparen en een hoger eigen risico hebben”, stelt Muijson. “De bedragen die ik nu moet betalen, zijn veel te hoog. Ik zou niemand aanraden om op Curaçao te gaan ondernemer: het geeft te veel ellende.”

Association of Small Entrepreneurs Curaçao (A.D.E.C.K.) erkent de situatie. Vicevoorzitter Bionda Fonseca zegt dat hen nooit advies is gevraagd wat betreft nieuwe regelingen zoals de BVZ. “Het ministerie van Sociale Zaken, Arbeid en Welzijn heeft de plannen gewoon opgelegd.”

Zwart werken
Fonseca pleit voor een dialoog tussen ADECK, ondernemers en de overheid. “Ondernemers worden aan alle kanten gepakt zonder dat men nadenkt over de sociaal economische gevolgen ervan.” Het verhaal van Aaron verbaast haar niet. “Ik hoor ook dergelijke verhalen: de maatregelen werken zwart werken in de hand en motiveren niet om te ondernemen.”

Lees ook: ‘Onaantrekkelijke regels zorgen voor slecht investeringsklimaat’