Premier Eman aan het woord. Naast hem Yrausquin. Foto: Ariën Rasmijn

Premier Eman aan het woord. Naast hem Yrausquin – foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — Voormalig minister van Financiën Juan David Yrausquin werd vanochtend gepresenteerd als de nieuwe gevolmachtigde minister van Aruba in Den Haag. Yrausquin kondigde vanochtend tijdens een persconferentie bovendien zijn terugkeer aan als lid van regeringspartij AVP.

Yrausquin wint hiermee de kandidatuur van de in Brussel woonachtige jurist Cedrick Tilma. Hij vervangt Alfonso Boekhoudt die onlangs door de Arubaanse regering werd ontslagen, nadat hij de post van gouverneur had aangenomen.

Yrausquin, nu nog woonachtig in New York waar hij een opleiding aan het afronden is, zegt in zijn nieuwe functie bij te willen dragen aan een ‘succesvolle’ afsluiting van de huidige regeerperiode van het kabinet Mike Eman. Ook het vasthouden van door de regering behaalde resultaten, zoals het in stand houden van de pensioenfondsen, staat hoog op zijn lijstje.

Hij zegt een beter begrip te willen scheppen bij Nederland over hoe Aruba haar publieke financiën voert. Ook wil Yrausquin werken aan ‘een nieuwe agenda’ voor wat betreft de banden tussen de landen binnen het Koninkrijk en ‘de bijdrage van het Koninkrijk der Nederlanden aan het welzijn van het Arubaanse volk’.

In november 2014 verliet Yrausquin de AVP, nadat hij eerder al zijn ontslag had ingediend als minister nadat financieel toezicht door het Caft werd aangekondigd. Reden voor zijn vertrek uit de partij was dat hij het niet eens zou zijn geweest dat premier Eman bepaalde economische maatregelen weigerde te nemen. Vanochtend in Cas di Partido kwam Yrausquin daarop terug door te zeggen hij tijdens zijn studie in New York tot de realisatie kwam ‘dat er veel meer is dat ons verbindt dan dat ons scheidt’.

Door Ariën Rasmijn