Gevolmachtigd Minister van Aruba Alfonso Boekhoudt - foto: Arubahuis

Gevolmachtigd Minister van Aruba Alfonso Boekhoudt – foto: Arubahuis

ORANJESTAD – Het Arubaanse kabinet is boos op de benoeming van Alfonso Boekhoudt tot gouverneur en heeft vandaag het vertrouwen in hem opgezegd. De nu nog gevolmachtigd minister van Aruba moet per 1 november vertrekken.

Dat is vandaag besloten in de Ministerraad.

Caribisch Netwerk publiceerde al dat minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties  Boekhoudt eigenhandig heeft voorgedragen voor het Arubaanse gouverneurschap. Dat viel heel slecht bij het kabinet Mike Eman die een voorkeur voor een andere kandidaat had.

Deze benoeming ‘achter de rug’ van het Arubaanse kabinet heeft ertoe geleid dat alle ministers het vertrouwen in Boekhoudt hebben opgezegd.  Hij heeft immers de positie geaccepteerd, wetende dat het kabinet een andere kandidaat naar voren wilde schuiven, aldus bronnen binnen de regering.

Uit een korte verklaring die de regering later op de avond naar de pers stuurt, blijkt dat dezelfde middag nog de premier en de huidige gouverneur Fredis Refunjol het ontslagdecreet hebben getekend.

Door Sharina Henriquez