Foto: NTR

AMSTERDAM – “Mijn partner moet zwart zijn, omdat die mij beter begrijpt dan een witte partner als het aankomt op racisme, discriminatie en vooroordelen.” De Curaçaose Levi Gijsbertha (25) uit Almere vindt dat kleur uitmaakt: hij blijft liever single dan dat hij ‘genoegen neemt’ met een witte partner. 

Levi is niet de enige die er zo over denkt. In Nederland groeien Facebookpagina’s zoals ‘Black Love’ en dating-avonden exclusief voor zwarte mensen in populariteit. Zeggen dat je alleen maar zwart wil daten is ook onder steeds meer jonge afro-Caribische Nederlanders geen taboe.


Jonge Antilliaanse Nederlanders over waarom zij alleen een zwarte partner willen – video: Natasja Gibbs & John Samson

Gemengd partnerschap
Toch is er nog geen sprake van een grote trend onder Antillianen in Nederland. Volgens de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek gaan Antillianen in Nederland van alle niet-westerse Nederlanders namelijk nog altijd het vaakst een gemengd partnerschap aan.

Volgens antropologe Angela Roe, komt dat doordat Antilliaanse Nederlanders door het kolonialisme zijn opgevoed met het idee dat zwart veel minder waard is dan wit. “Drecha bo rasa (verbeter je ras) wordt er onder Antillianen gezegd.” De nieuwe trend om voor alleen een zwarte partner te kiezen, is volgens Roe dan ook ‘een bewust politiek tegengeluid.’

Antropologe Angela Roe over waarom alleen zwart daten in opkomst is – audio: Natasja Gibbs

‘Mixen is niet de bedoeling’
Meer mixen zodat iedereen uiteindelijk hetzelfde is, vindt deze groep jongeren ook geen goede oplossing. “Dat richt juist meer schade aan dan dat je het probleem oplost”, legt Levi uit. “Gemixte kinderen bestaan uit de onderdrukker en de onderdrukte.” Ook Ruminaily Alberto (30) ziet ‘doormixen’ niet zitten: “Dat is een kwalijke zaak omdat je dan bezig bent met het verwijderen van iets dat door de buitenwereld als negatief wordt gezien.”

De Curaçaose Silvano Haynes (27) uit Rotterdam vindt het zelfs zijn taak om ‘de kleur van zijn Afrikaanse identiteit levend te houden’. “Ik hou echt van mijn kleur en dat wil ik doorgeven door met een zwarte partner zwarte kinderen te maken.” Als zijn toekomstig zwarte kinderen zelf met een witte partner thuis zouden komen, dan zou Silvano teleurgesteld zijn: “Met een witte partner moet je als zwart persoon vroeg of laat een compromis sluiten ten koste van je eigen identiteit.”

Racistisch? Onmogelijk
Racistisch vinden deze jongeren hun keuze absoluut niet. “Ik hou gewoon van mijn ras, daar is niks mis mee”, legt Ralitsa Vliese (23) uit. Haar moeder komt uit Curaçao en haar vader uit Suriname. “Dat heet voorkeur en geen racisme.” Ook Silvano vindt zijn keuze niet racistisch: “Het is heel normaal om te doen aan zelfpreservatie. Aziaten doen dat ook.”

Levi vindt, net als alle andere benaderde jongeren uit de Facebookpagina’s, dat zwarte mensen helemaal niet racistisch kúnnen zijn. “We hebben geen macht en middelen om andere etnische groepen te benadelen. Daarbij kan liefde voor jezelf nooit racistisch zijn.”