Desiree Croes - foto: Belkis Osepa

Desiree Croes – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – Kindermisbruik en kindermishandeling op Bonaire moeten adequaat aangepakt worden. Dat vindt Desiree Croes, voorzitter van Fundashon Respetá Mucha (Respect voor het Kind). “Wat we op het eiland zien gebeuren is echt het topje van de ijsberg.”

 
Deze week verscheen een moeder van 41 jaar voor de rechtbank op Bonaire als verdachte in een grote zedenzaak. Ze wordt ervan beschuldigd haar twee minderjarige kinderen te hebben laten prostitueren in de periode 2007 tot 2011.

Belkis Osepa in gesprek met Desiree Croes

De moeder gaf hen mee aan verschillende mannen op Bonaire in ruil voor geld, telefoonkaarten of juwelen. Ook haar man zou de meisjes seksueel hebben misbruikt. Volgens Officier van Justitie Henry Hambeukers zijn er sterke aanwijzingen dat ook mannen van Curaçao en Aruba naar Bonaire kwamen om seks te hebben met de twee meisjes.

 
Bewustwording
Dit is slechts één van de vele zedenzaken op het eiland. Veel andere zaken zien het daglicht niet en komen dus ook niet voor de rechter. Volgens Croes is de gemeenschap op de hoogte van veel situaties die niet door de beugel kunnen. Croes wil meer bewustwording creëren als het gaat om kindermisbruik en kindermishandeling. De bewustwording is noodzakelijk om het te stoppen, vindt ze. “Als je iets merkt in de gemeenschap, betekent het dat het veel meer gebeurt. Ik werk al vijf jaar op het eiland en ik mis de bescherming van onze kinderen.”

 
Fundashon Respetá Mucha wil aandacht voor onder andere kindermisbruik, verbaal misbruik van kinderen en fysieke mishandeling van kinderen. De bewustwording kan gerealiseerd worden door middel van informatiecampagnes via de media, zoals bij de radio, op de televisie en in de kranten. Ook gaat de stichting posters ophangen met de leuze “Stòp Abusu di Mucha’ (stop de kindermishandeling).

 
Opvangcirkel
Croes: “We willen de basiscampagne geleidelijk opbouwen totdat we een goed opvangcirkel hebben voor de misbruikte kinderen op het eiland. Alle organisaties en stichtingen op dit gebied moeten optimaal gaan werken.”

 
Als coördinator van de onderwijsafdeling van Stinapa Bonaire, werkt Croes jaarlijks met drieduizend kinderen. “Ik hoor klachten van kinderen die gewoon aandacht nodig hebben. Maar vaak ligt het probleem veel dieper. Daar wordt niet over gepraat. Er is geen meldpunt voor kindermishandeling en misbruik. Ik hoop dat het snel komt, want nu worden de problemen niet adequaat aangepakt.”

 
De voogdijraad van Bonaire, Saba en Sint Eustatius doet sinds vorig jaar aangifte tegen ouders die seksueel misbruik van hun minderjarige kinderen toestaan. De indicaties van misbruikgevallen komen uit het veld van professionals en hopelijk in de toekomst ook vanuit de Bonairiaanse gemeenschap zelf.

 
Door Belkis Osepa